Obrázek novinky
12. 10. 2022

Bezpečné balení karet

Při balení/odesílání kartiček platí jednoduchá zásada: Karty posílám tak, jak bych je posílal sám sobě. Nejdůležitější věc je zabalit kartičky tak, aby nedošlo k jejich poškození.
Foto autora

SportZoo

V první řadě je třeba si ozřejmit, co se může stát, pokud kartičky zabalíme nesprávně. Odpověď je jednoduchá. Přepravované kartičky se mohou poškodit či zcela znehodnotit. Ať už se jedná o špatnou manipulaci s balíkem ze strany přepravní společnosti nebo i jiné nežádoucí vlivy jako promočení balíku vlivem deště či sněhu.

 

Výsledkem je nejčastější ohnutí kartiček, poškození jejich rohů či hran. Takto poškozené kartičky ztrácejí svoji hodnotu.

 

Nejčastější chybou je, že kartičky s cílem „ušetřit“ na balení a poštovném, zabalíme do papíru a následně do obyčejné, papírové obálky. Je to sice nejlevnější varianta, ale téměř s určitostí dojde k poškození kartiček.

 

Proto jsou toploadry či plastové krabičky při balení karet prakticky nutností.

Balení nižšího počtu kartiček

Balíme-li menší počet karet, nezapomeneme každou kartičku vložit do sleevu, tedy tenkého sáčku vyrobeného ve standardních rozměrech kartičky.

 

balenie kartičky do sleeve obalu.gif

 

Následně v závislosti na druhu karet vybereme správný druh toploaderu. Při nižším počtu kartiček můžeme karty vložit do hrubšího toploaderu. Rozhodně však musíme zvolit správný rozměr, je-li toploader příliš hrubý a kartičky v něm „létají“, opět hrozí jejich poškození.

 

U dražších či hrubších kartiček bychom měli zabalit každou kartičku do zvláštního toploaderu.

 

Toploader je třeba zalepit papírovou páskou, která po jejím odstranění nezanechává lepidlo na plastu, ze kterého je toploader vyroben.

IMG_0181-min.JPG

 

Zalepený toploader následně putuje do team bagu. Jeho výhodou je, že se do něj často vejde více toploaderů. Následně jednotlivé team bagy slepíme papírovou páskou a vytvoříme tak jeden kompaktní celek.

 

Při výběru obálky volíme vždy bublinkovou obálku. Bublinková plastová fólie má dvojí efekt – chrání karty před tlakem a poškozením a zároveň vytváří lepší ochranu před znehodnocením samotné obálky.

 

Co když nemáme toploader? Jako náhradu můžeme použít tvrdé, kartónové desky. Obvykle mají kartony o něco větší rozměr než samotné kartičky, aby byly kartičky dostatečně chráněny z každé strany.

IMG_0183-min.JPG

 

U tohoto typu balení je naprostou nutností zabalit kartičky do sleevů, následně se vloží mezi kartonky, které jsou dobře a bezpečně zalepeny. Po slepení kartonků pokračujeme s balením stejně, jako u toploaderů.

Balení většího počtu karet

Při vyšším počtu kartiček sáhneme po plastových krabičkách, které jsou vyrobeny přímo na kartičky a mají různý objem (od krabiček na 35 kartiček až po 150).

IMG_0211-min.JPG

 

Do těchto krabiček balíme kartičky bez jakýchkoli obalů. Pokud je krabička určena pro větší počet karet, je nutné krabičku vyztužit tak, aby byly karty zafixovány a nehýbaly se. Využít k tomu můžete kartonky či noviny.

 

Každou krabičku je třeba zalepit (ideálně papírovou) páskou. Pokud zasíláme jen 1 nebo 2 krabičky, doporučujeme je slepit spolu a následně vložit do velké bublinkové obálky.

IMG_0220-min.JPG


Pokud je krabiček více, k přepravě můžete použít libovolnou krabici. Opět však pečlivě dbejte na výztuž, aby se obsah v balíku nijak nehýbal a 'neplaval' v něm. Jako výztuž doporučujeme využít bublinkovou, plastovou folii.

IMG_0221-min.JPG

 

Komunikujte s kupcem/prodejcem

Při prodeji, výměně či koupi kartiček nezapomeňte správně odkomunikovat balení. Není na škodu se ujistit, jakým způsobem a v jaké formě budou kartičky zaslány.

 

Pokud nemáme jistotu, že nám sběratel zašle správně zabalené karty, můžeme ho odkázat i na tento článek :)

 

V případě, že kartičky prodáváte, dejte kupujícímu možnost vybrat si způsob balení, přepravní společnost či dokonce pojištění zásilky. Bývá zvykem (není-li dohodnuto jinak), že zvýšené nároky na balení/pojištění zásilky vždy hradí kupující.

 

Všechno je o komunikaci, kterou není třeba zanedbat.

 

Není přece nic horšího, pokud kartička, na kterou se těšíme, přijde poškozená.

 

Přejeme příjemnou zábavu při balení a rozbalování karet, ať se k Vám vždy dostanou kartičky ve stoprocentním stavu :)

 

Balení kartiček krok po kroku:

balenie kartičky.gif

 

1) K balení budeme potřebovat: lepicí pásku, kartonky, sleeve obaly, toploader, bublinkovou obálku
2) kartičku vložíme do sleeve obalu a následně do toploaderu, kt. shora zalepíme papírovou páskou.
Toploader zároveň následně doporučujeme zabalit do obalu s názvem „team bag“.
3) toploader v team bagu vyztužíme kartonky, které opět slepíme papírovou páskou
4) kartička putuje do bublinkové obálky

Foto autora

SportZoo

Oficiální výrobce kartiček

company logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logo