Obrázek novinky
19. 10. 2022

Jak ochránit kartičky před poškozením

Jak pečovat o kartičky tak, aby neztratily na své (sběratelské) hodnotě? V článku představujeme nejběžnější a nejefektivnější způsoby, jak chránit kartičky před poškozením jejich správným uložením.
Foto autora

SportZoo

Ať už jste sběrateli fotbalových kartiček, hokejových kartiček nebo jste podlehli jinému sportu (např. Oktagonu), každý čelil v úvodu sběratelství jedné na první pohled nepatrné, ale velmi důležité otázce: Jak a kde ukládat svou sbírku?

 

V úvodu je třeba poznamenat, že o tom, jak kartičky uložit, rozhoduje každý sám. V našem článku se snažíme představit nejběžnější a nejbezpečnější způsoby ukládání karet.

Proč je tak důležité dbát na správné uložení kartiček?

 

Každá jedna sběratelská kartička má svoji hodnotu a snahou sběratele by mělo být tuto hodnotu zachovat. Prvním předpokladem pro udržení hodnoty karet je jejich bezpečné skladování.

 

Známe několik možností, v čem kartičky uskladňovat. Vhodný typ balení závisí především na úmyslu jeho využití a samotném typu kartičky.

 

Bezpečné uložení kartičky nám pomůže předejít znehodnocení v podobě poškození způsobeného špatnou manipulací (pád kartičky a poškození rohů, zničení hran či škrábance), ale i před jinými nežádoucími vlivy, jakými jsou například denní světlo (vyblednutí kartičky) či malé prachové částečky.

Alba

Jedním z nejběžnějších způsobů uložení kartiček je ukládání do alb. Ty nám umožňují sbírku kdykoliv prohlížet, ale vzácnější nebo hrubší kartičky do nich nepatří.

 

Ukládání karet do alb:

 

  • patří do něj jen tenčí kartičky, které se pohodlně vejdou do fólie
  • do každého okénka fólie ukládáme jen 1 kartičku, která je viditelná z obou stran
  • bezpečnost kartičky zvětšíme, pokud kartičku vložíme nejprve do tzv. kartičky. sleevu a následně zabalenou kartu vložíme do fólie
     

+ výhodou ukládání kartiček do alba je vizuální stránka. Sběratel si může album kdykoli vytáhnout, prohlédnout, doplnit či jinak uspořádat a znovu pohodlně odložit

- nevýhodou je neúplná ochrana před prachem. Alba a fólie nedokážou zabránit vniknutí prachových částic do fólií. Prach uvnitř fólie může kartu poškrábat

Pevné obaly

Obecně rozeznáváme dva druhy pevných obalů:

 

  • Toploader
  • One Touch Holder

 

Toploader je jednodílný obal z měkkého plastu, který je v horní části otevřen, tak abychom do něj pohodlně vložili kartičku.

IMG_0203-min.JPG

 

Vyrábí se v různých tloušťkách pro všechny druhy kartiček (od těch nejtenčích až po ty nejsilnější). Kvůli jednodušší manipulaci s kartičkou je výška a šířka toploaderu o něco větší než rozměry samotné kartičky.

IMG_0198-min.JPG

 

Před uložením kartičky do toploaderu ji vkládáme do tenkého sleevu, který nám pomáhá kartičku ochránit před nežádoucím poškrábáním či jiným povrchovým poškozením.

balenie kartičky do sleeve obalu.gif

 

Pokud je pro nás bezpečnost kartičky prvořadá, toploader s kartičkou můžeme vložit do tzv. kartičky. team bagu, který lze velmi zjednodušeně označit za „sleeve obal na toploadre“. Takto zabalená karta je dostatečně chráněna a brání vniknutí prachu do toploadru či jinému poškození.

 

One touch holder (můžete se setkat is označením “one touch”, “holder” nebo “magnet”) je snad nejlepším ochranným obalem pro kartičky. Je vyroben z tvrzeného plastu a má 2 díly, které spojuje maličký magnet (iz tohoto důvodu se mezi některými sběrateli zdomácnělo označení „magnet“).

IMG_0208-min.JPG

 

Menší část holderu lze snadno oddělit od pouzdra, do kterého kartu vkládáme. Stejně jako toploadre, i tyto obaly se vyrábějí v různých tloušťkách, ale výška a šířka obalu je plně přizpůsobena rozměru kartičky. Kartička si tak do one touch holderu dokonale „sedne“.

 

Magnetický One touch holder po uzavření chrání karty před vnějšími vlivy, včetně vniknutí prachu.

 

Většina One Touch holderů je vyrobena z plastu s UV ochranou, ale vystavování kartiček na denním světle se přesto nedoporučuje. Riziko vizuálního poškození karty vyblednutím barev či poškozením materiálu kartičky pod vlivem vyšší teploty je velmi vysoké, což má za následek snížení hodnoty karty či dokonce její absolutní znehodnocení.

Ukládání karet do krabic

IMG_0227-min.JPG

Další možností, jak si lze ukládat kartičky, je uložení do krabic. Jedná se o speciálně přizpůsobené krabice vyráběné ve více velikostech. Umožňují uložit stovky až tisíce kartiček.

IMG_0225-min.JPG

 

Výhodou je nepochybně cena a prostorová nenáročnost (např. oproti albům). Kartičky jsou chráněny před sluncem a prachem, ale velkou nevýhodu pociťují ti sběratelé, kteří si rádi své sbírky poměrně často prohlížejí nebo je prezentují druhým.

 

Krabice rovněž neumožňují uložení kartiček v toploaderech či one touch holderech. Karty lze uložit maximálně v soft sleevu. Je třeba pamatovat také na to, že v případě nechtěného pádu krabice, se může znehodnotit kompletně její celý obsah.

Ukládání karet do speciálních na míru vyráběných kufříků (a krabic)

Pro nejnáročnější sběratele je zde možnost uložit své kartičky do speciálních kufříků. Zevnitř jsou oblepeny pěnovou výplní a tak jsou odolné vůči pádům.

 

Do kufříků se zvyknou odkládat kartičky v plastových obalech a jsou určeny především pro ty nejvzácnější sběratelské kousky.

 

Ve sběratelské komunitě se navíc stále více rozšiřují možnosti výroby boxu na míru, podle zadaných parametrů či dokonce i podle předem dohodnutého vizuálu (jméno hráče apod.).

 

Teď už víte, že ať už sbíráte kartičky ze základního setu nebo ty nejvzácnější, nízko limitované kousky, je třeba nezapomenout na nezbytnou ochranu kartiček.

 

Zda vsadíte na alba s fóliemi, toploadery či magnetické one touch holdery, je úplně na vás.

 

Sběratelství je o radosti a svobodné volbě co a jak sbírat.

 

Přejeme Vám, ať se vám vaše alba či speciálně upravené kufříky co nejrychleji zaplňují! :)

Foto autora

SportZoo

Oficiální výrobce kartiček

company logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logo