Obrázek novinky
1. 9. 2022

Co je v pozadí vydání hokejových kartiček?

Výrobce sběratelských kartiček SportZoo vstoupil v sezóně 2021/22 na trh s českými hokejovými kartičkami. Teprve nedávno ohlásil vydání 2. kolekce v rámci ročníku 2021/22. Posvítili jsme si na to, co předchází tomu, než se kartička ocitne v rukou sběratelů.
Foto autora

Dávid Lech

Výrobce sběratelských kartiček SportZoo vstoupil v sezóně 2021/22 na trh s českými hokejovými kartičkami. Teprve nedávno ohlásil vydání 2. kolekce v rámci ročníku 2021/22. Posvítili jsme si na to, co předchází tomu, než se kartička ocitne v rukou sběratelů.

 

"Je to poměrně zdlouhavý proces, který se budu snažit alespoň ve zkratce přiblížit," začal své vyprávění zakladatel SportZoo, Daniel Mrva a v zápětí se rozpovídal: “Všemu předchází sbírání zpětné vazby od samotných sběratelů. Využíváme k tomu speciální formuláře, zároveň po vydání kolekce pravidelně sledujeme všechny reakce sběratelů na internetu. Následně se spustí proces tvorby checklistu, tedy seznamu vybraných setů v kolekci a hráčů, které do něj zařadíme.”

 

Potom odstartuje pilná práce na všech frontách. “Grafici navrhují jednotlivé designy setů, manažeři kolekcí úzce spolupracují s ligovými či klubovými (marketingovými) manažery, začíná proces získávání tzv. memorabilií - tedy materiálu od hráčů/klubů, který se následně ocitne v kartičkách. Ať už jde o hrané dresy, hokejky či jiné části výstroje. Tvoří se finální checklist či rozpis fotografování vybraných zápasů. Získáváme potřebné podklady od klubů a rovněž se naši spolupracovníci pouštějí do tvorby textů, které jsou nedílnou součástí zadních stran kartiček.”

 

Součástí procesu je také kontrola fotografií, případně následné dofocení chybějících hráčů. Množství času zabírá samotný výběr vhodných fotografií pro kartičky, kompletování textů a jejich distribuce do připravených vizuálů kartiček, kterou zajišťují 'DTP' grafici.

 

"Dlouhé hodiny trávíme i při samotných korekturách, kdy kontrolujeme či půjdou kartičky do tisku bez chyb," přibližuje proces tvorby Mrva a druhým dechem dodává: "Přestože karty kontrolují i samotné kluby, ne vždy se nám podaří vyhnout drobným překlepům. Jednou se nám třeba "podařilo" přiřadit hráči odlišnou národnost."

 

Po korekturách následuje samotná výrobní fáze, která s sebou přináší množství drobných, ale důležitých procesů: „Ať už je to grafická příprava balíčků a boxů, kontrola finálního checklistu, poslední korektury či příprava instrukcí pro podepisování kartiček a jejich samotné podepisování. Naši pozornost si musí zasloužit každý jeden detail, aby se na nic nezapomnělo."

 

Následně probíhá balení kolekce, dolazují se detaily ohledně marketingových kampaní a spoluprací, zajišťuje se distribuce balení kartiček oficiálním prodejcům a rovněž se nezapomíná ani na samotné hráče. “Každý hráč, který je součástí kolekce, dostane na památku své vlastní kartičky – mnozí mají z karet velkou radost a velmi se jim líbí, což je pro nás také satisfakcí za vynaložené úsilí.”

 

Po spuštění prodeje následuje samotné vyřizování objednávek. Teprve po tom všem se kartičky dostávají do rukou sběratelů. "Za každou vydanou kolekcí je množství skryté, mravenčí práce. Těší nás, že jsme se od roku 2016 jako výrobce etablovali mezi zdejšími sběrateli a věříme, že jim svou prací přineseme ještě spoustu radosti a příjemných chvil strávených při tomto vzácném hobby," uzavřel své vyprávění zakladatel a ředitel společnosti SportZoo.

Foto autora

Dávid Lech

Oficiální výrobce kartiček

company logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logocompany logo